Ostatnio kilkakrotnie zdarzyło nam się, że goście pytali o sos bearneński (fr.béarnaise), który jest jednym z dodatków do mięs i dań głównych w naszym menu. Dziś zamierzamy go Wam przybliżyć. Aby to jednak zrobić, musimy najpierw napisać o innym znanym sosie - holenderskim, który jest bazą dla naszego sosu.
Przygotowuje się go przede wszystkim z żółtek i masła, oraz niewielkiej ilości octu winnego i soku z cytryny. Na początku ubijamy żółtka a następnie przelewamy je do rondelka z zagotowanym sokiem z cytryny i octem. Gdy osiągnie temperaturę wrzenia dodajemy powoli zagotowane masło, cały czas ubijając, aż powstanie nam sos (holenderski właśnie).
Aby zamienić go w sos bearneński musimy dodać do całości odparowany wcześniej estragon, który uzyskujemy przez podgrzewanie tej przyprawy z octem winnym i białym winem. Cały zabieg nadaje mu odpowiedniego smaku. Następnie dodajemy całość do naszej bazy z sosu holenderskiego. Voilà!
Béarnaise jest idealnym dodatkiem do mięs (przede wszystkim steków wołowych) i dań typu Chateaubriand! Polecamy!
Aby zamienić go w sos bearneński musimy dodać do całości odparowany wcześniej estragon, który uzyskujemy przez podgrzewanie tej przyprawy z octem winnym i białym winem. Cały zabieg nadaje mu odpowiedniego smaku. Następnie dodajemy całość do naszej bazy z sosu holenderskiego. Voilà!
Béarnaise jest idealnym dodatkiem do mięs (przede wszystkim steków wołowych) i dań typu Chateaubriand! Polecamy!
0 komentarze:
Prześlij komentarz