piątek, 3 października 2014

Kontynuując temat śniadań przenosimy się dziś do Stanów Zjednoczonych. Amerykańskie śniadanie składa się zazwyczaj z grubych naleśników polanych syropem klonowym bądź omletów z serem czy szynką, płatków śniadaniowych z mlekiem, pieczywa, dżemu, miodu i soku. 


Amerykańskie naleśniki tzw. pancakes podbiły serca wielu Polaków. Dzięki dodatkowi proszku do pieczenia są puszyste i wysokie nawet na 1 cm. Przypominają nieco polskie racuchy ze względu na swoją mniejszą średnicę. Polane miodem lub syropem klonowym smakują wyśmienicie. Można je również serwować z jogurtem, owocami, dżemem czy cukrem pudrem. W przeciwieństwie do amerykańskich naleśników, tamtejsze omlety nie różną się specjalnie od tych, które znamy w Polsce. 

Jako dodatek do pieczywa, Amerykanie wybierają raczej słodkie dodatki. Sporym zaskoczeniem może być kanapka PB&J, której jedną kromkę smaruje się masłem orzechowym, a drugą dżemem. Jest to jedna z najbardziej popularnych kanapek wśród amerykańskiej młodzieży i dzieci.



W naszej karcie znajdziecie pancakes z syropem klonowym, miód, mini omleciki z szynką, płatki śniadaniowe z jogurtem oraz sok lub kawa. Zestaw w cenie 18 PLN - polecamy. 

0 komentarze:

Prześlij komentarz