piątek, 21 lutego 2014

Jednym ze współautorów naszego bloga będzie RAFAŁ WŁUDYKA, który już od 9 miesięcy jest szefem kuchni Scandale Royal. Doświadczenie zdobywał w licznych restauracjach w Polsce, a także za granicą (m.in. we Francji, Wielkiej Brytanii). Wśród nich warto Główymienić Hotel pod Różą - restaurację Amarone, gdzie pracował u boku włoskiego mistrza kuchni Alfredo Chiocchettiego, restaurację Hotelu Copernicus czy Restaurację Wierzynek, w której był szefem kuchnii. Rafał Włudyka jest również zawodowym cukiernikiem. Był uczestnikiem wielu konkursów m.in. Cukierniczych Mistrzostw Świata w Las Vegas.

Wspólnie opracowaliśmy nowe menu, które są propozycjami klasycznej kuchni europejskiej okraszone autorskimi propozycjami szefa. Wśród przystawek możemy znaleźć carpaccio z polędwicy wołowej lub z łososia, pâté z wątróbek czy tatar „royal” z suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami, parmezanem i rukolą. Z zup warto wspomnieć o klasycznej zupie cebulowej zapiekanej z serem Gruyere a dla amatorów ryb przygotowaliśmy polędwicę z dorsza z syropem z sosny, rozmarynem, białym winem oraz słoniną Lardo.

Dodatkowo m.in. sałatka nicejska ze świeżym, grillowanym tuńczykiem oraz klasyczna sałatka Cezar z domowymi grzankami. Dania główne to steki z polędwicy wołowej oraz rostbef i antrykot z wołowiny argentyńskiej podawane z szerokim wyborem dodatków. Wśród nich warzywa grillowane, blanszowany szpinak, domowe à la belgijskie frytki oraz sosy: pieprzowy i bearneński.

Nowe desery to ‘Dekonstrukcja’ czyli wyjątkowa kompozycja sernika, burbońskiej wanilii, porzeczkowej konfitury i estragonu oraz Mus czekoladowy aromatyzowany bergamotką z lodami miętowymi oraz bezą. 

Część z tych przepisów i propozycji już niebawem na naszym blogu, a niecierpliwych zapraszamy do Scandale Royal na Plac Szczepański 2 w Krakowie.




Tagged:

0 komentarze:

Prześlij komentarz