poniedziałek, 12 maja 2014

Klasyczne Carpaccio to danie kuchni włoskiej z głęboką tradycją. Przygotowuje się je z surowego mięsa – tradycyjnie z wołowiny lub cielęciny, polędwicy czy dziczyzny, ale także z łososia i tuńczyka.


Danie pierwszy raz podano w Wenecji w 1950 roku hrabinie Amalii Nani Mocenigo, kiedy ta poinformowała właściciela lokalu Harry's Bar, że doktor rekomendował jej jedzenie mięsa jedynie surowego. Właściciel baru – Giuseppe Cipriani – nazwał nowe danie Carpaccio, ponieważ przypominało mu ono kolorystycznie obrazy renesansowego malarza weneckiego Vittore Carpaccio.

Cieniutkie plastry mięsa polane najwyższej jakości oliwą zmieszaną z sokiem z cytryny, solą i pieprzem to świetna i lekka przystawka. W Scandale Royal skosztujecie jej wraz z tradycyjną, lekko ostrą musztardą starofrancuską przygotowywaną według klasycznego przepisu, oraz chrupiącą bagietką. Carpaccio z polędwicy wołowej to świetne preludium do dalszej uczty.


0 komentarze:

Prześlij komentarz