wtorek, 20 maja 2014

Mogłoby się wydawać, że dzisiejszy wpis powinien pojawić się kilka dni temu, tuż przed 'weekendem śródziemnomorskim', który odbywał się w naszej restauracji. Specjalnie jednak zaplanowaliśmy go tuż po nim, aby jeszcze przez chwilę pozostać w tym ciepłym klimacie. Do rzeczy - jedna z najbardziej znanych sałatek na świecie, symbol kulinarny południowej Francji, czyli SAŁATKA NICEJSKA!



Według tradycji przyrządza się ją z surowych warzywa - sałaty, pomidorów, zielonej papryki, świeżego ogórka, karczochów, bobu, czarnych oliwek oraz gotowanego jajka. Dodatkowo tuńczyk lub anchois. Niegdyś stosowano tą drugą rybę - wynikało to przede wszystkich z różnicy cen. Sałatkę nicejską można również spotkać jako składnik 'pan bagnat’, czyli francuskiej kanapki, oznaczającej 'mokry chleb'. Nazwa ta wywodzi się z tego, że zanim ją przygotowywano, najpierw pieczywo polewano dużą ilością oliwy z oliwek.

Popularność sałatki nicejskiej wpłynęła również na sporą liczbę ich modyfikacji i wersji, przez co w dużym stopniu zatraciła swój rdzenny smak. Dzięki temu jednak uzyskała charakter międzynarodowy i serwowana jest praktycznie na całym świecie, a wszelkie zmiany od oryginału wynikają z sezonowości, miejsca i przede wszystkich wyobraźni szefów kuchni. Nasz szef - Rafał Włudyka proponuje sałatkę nicejską z grillowanym tuńczykiem, jajkiem, anchois, pomidorem, zieloną fasolką i oliwkami.

Jeżeli macie ochotę na coś o zdecydowanym smaku, a zarazem lekkim i sycącym to to danie na pewno przypadnie Wam do gustu ... szczególnie w tak piękny dzień jak dziś.

Zapraszamy!


0 komentarze:

Prześlij komentarz