poniedziałek, 26 stycznia 2015

Na pewno zauważyliście coraz bardziej rozprzestrzeniającą się modę na hamburgery i burgery. Jest to zapewne po części zasługa zainteresowania jakością i świeżością produktów, brzy nie malejącej popularności na jedzie kojarzone do tej pory wyłącznie z typowymi fast food-ami. Te coraz częściej zaczynają przegrywać (o ile już tak nie jest) z restauracjami, które proponują je na różne sposoby, o różnej porze dnia. Wszystko za sprawą w/w dbałości o składniki tj. świeże mięso, wypiekane na miejscy pieczywo, ciekawe sosy i dodatki. Tak jest też i u nas, gdyż kilka dni temu w naszym nowym lunch-owym menu pojawił się domowy hamburger. 

Sama nazwa 'Hamburger' wywodzi się od befsztyka po hambursku (ang. hamburger steak), czyli kotleta z siekanej wołowiny wprowadzonego do amerykańskiej kuchni przez imigrantów z Niemiec. Natomiast pierwszego Hamburgera zaserwował garncarz Fletcher Davis - Amerykanin, który przyrządzał je podczas jednej ze swoich wystaw. Zaproponował mielony kotlet na grzance z sałatą, musztardą i majonezem. W ciągu kolejnych lat stał się nie tylko symbolem ameryki, ale również jednym z najpopularniejszych dań na całym świecie.

Jeżeli jesteście fanami tego dania, to musicie nas odwiedzić w nadchodzący weekend (31.01 - 01.02),  wtedy też zaproponujemy Wam coś szczególnego! Więcej o "burger weekendzie" na naszym fanapage - zapraszamy!




0 komentarze:

Prześlij komentarz