"Wyborne wino budzi entuzjazm, a cokolwiek robisz z entuzjazmem kończy się najczęściej sukcesem"- mawiał Philippe de Rothschild. Dlatego też z takim nastawieniem kontynuujemy naszą podróż po Italii i jej winach.
PIEMONT
Ten region nie przez przypadek zyskał przydomek "perły winiarstwa włoskiego". To stąd pochodzą znane na całym świecie Barolo i Barbaresco. Cierpkość w smaku tutejszych win wynika z niepełnego dojrzewania gron. Górzysty teren i długie zimy nadają wytrawny smak trunków. U podnóża alp rozciągają się imponujące winnice skąd pochodzi między innymi szczep Niebollo uważany za najszlachetniejszy w całych Włoszech.
ABRUZJA
Wina z tego regionu uważane są za odświeżające i prostolinijne w swoim smaku. To stąd pochodzi Montepulciano d'Abruzzo- czerwone soczyste wino, które wyśmienicie komponuje się z kuchnią tego regionu. Warunki na tym terenie są niezwykle sprzyjające do uprawy winogron. To właśnie Abruzja odnotowuje największe średnie zbiory.
Ten region nie przez przypadek zyskał przydomek "perły winiarstwa włoskiego". To stąd pochodzą znane na całym świecie Barolo i Barbaresco. Cierpkość w smaku tutejszych win wynika z niepełnego dojrzewania gron. Górzysty teren i długie zimy nadają wytrawny smak trunków. U podnóża alp rozciągają się imponujące winnice skąd pochodzi między innymi szczep Niebollo uważany za najszlachetniejszy w całych Włoszech.
UMBRIA
Umbria to region, który bezpośrednio graniczy z Toskanią. Tutejsze wina są tańsze niż te w sąsiadujących winnicach, ale nie wolno nam myśleć, że przez to są gorsze. Winnice zajmują obszar ponad 16 000 hektarów. Region ten słynął głównie z win białych, jednak zorientowano się, że pagórkowaty krajobraz pozwala na uprawę całej gamy szczepów. Umbria zasłynęła głównie dzięki Abboccato i przez to wpisała się na karty histori. To właśnie to wino było uwielbiane przez papieży i artystów, którzy przybywali w te piękne okolice w celu poszukiwania inspiracji.Wina z tego regionu uważane są za odświeżające i prostolinijne w swoim smaku. To stąd pochodzi Montepulciano d'Abruzzo- czerwone soczyste wino, które wyśmienicie komponuje się z kuchnią tego regionu. Warunki na tym terenie są niezwykle sprzyjające do uprawy winogron. To właśnie Abruzja odnotowuje największe średnie zbiory.
0 komentarze:
Prześlij komentarz